Zaterdag 11 mei 2024 Nationale Molendag
3 mei 2024 – Ook de Bökkers Mölle doet op zaterdag 11 mei mee aan Nationale Molendag georganiseerd door stichting ‘de Hollandsche Molen’. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen.

5-jarig jubileum Stichting Erfgoed Bökkers Mölle
3 mei 2024 – Vrijdag 10 mei is het 5-jarig jubilieum van Stichting Erfgoed Bökkers Mölle.
De afgelopen jaren hebben we met behulp van onze Vrienden oa. het volgende gerealiseerd; de infrastructuur (bekabeling) en schijnwerpers rondom de molen het het pand vervangen, trappen en balustrades gerealiseerd in de molen, bijgedragen aan educatieve bebording in de molen en een speeltoestel in de speelweide. Ben jij al Vriend van Erfgoed Bökkers Mölle? Voor €50,- per jaar ben je Vriend. Om nu, maar ook in de toekomst de functie van dit prachtige monument te behouden. De middelen worden ingezet voor onderhoud, exploitatie maar ook openstelling en educatieve doelen aan de gemeenschap, voor jou! En dat is nog niet alles, tweemaal per jaar ligt er voor iedere Vriend een Molenproduct in de Bökkers Mölle klaar! Je kan je hier aanmelden, of via de menuknop op deze pagina: ‘Vrienden van Bökkers Mölle’.

 

Openingstijden per 1 mei 2024 Bökkers Mölle
30 april 2024 – Per 1 mei 2024 zijn de molen-en bakkerijwinkel geopend:
woensdag t/m zaterdag van 09.00 – 18.00 uur
zondag t/m dinsdag gesloten

Het interview met Bastiaan over oa. de nieuwe openingstijden lees je hier.

Interview Bastiaan met het Weekblad van Salland
10 april 2024 – Gewoon en bijzonder verder met de Bökkers Mölle. Het Weekblad van Salland interviewde Bastiaan na aanleiding van zijn val, beenbreuken en hoe hij de toekomst voor zich ziet.
Het interview lees je hier.

Stichting Erfgoed Bökkers Mölle als goed doel
5 oktober 2023 – Rabo ClubSupport Salland
Wij deden als stichting mee met Rabo Clubsupport Salland en hebben het mooie bedrag van €285,85 mogen ontvangen.
Stemmers: dankjewel!

 

Vrienden Stichting Erfgoed Bökkers Mölle bezichtigen nieuwe molentrappen
15 mei 2023 – Ruim dertig Vrienden kwamen zaterdagochtend 13 mei de nieuw gebouwde bezoekerstrappen en balustrades in de molen bekijken en uitproberen. Onder het genot van lekkere hapjes uit de bakkerij met koffie en thee liet een ieder zich het goed smaken.  Het was een geslaagde ochtend. We zijn blij dat de molen nu ook voor bezoekers toegankelijk is, mede mogelijk gemaakt door onze Vrienden!
Onderstaand een impressie van zaterdag 13 mei en de trappen, uiteraard ben je van harte welkom om de molen en de nieuwe trappen zelf te komen uitproberen!

 

Nieuwe molenaar op de Bökkers Mölle
mei 2023 – Onlangs is het team van maalderij, bakkerij en brasserie de Bökkers Mölle versterkt met een molenaar:
Mogen wij je voorstellen, onze nieuwe molenaar op de Bökkers Mölle: Robin!
‘Mijn naam is Robin van Katwijk, 27 jaar oud en ik kom uit Hattem. Ik ben sinds mijn geboorte al helemaal gek van molens en reis er tegenwoordig voor door heel Europa om er zoveel mogelijk te kunnen bezoeken.
Vanaf mijn 10e ben ik gaan helpen op molens in de buurt waarna ik uiteindelijk in Wapenveld ben blijven hangen waar ik op kleine schaal ben gaan malen voor bakkerijen, winkels en thuisbakkers. Het verwerken van graan tot meel is in de loop der jaren een echte passie van mij geworden. Het geeft altijd weer een enorme kick om met een eeuwenoud werktuig een product te maken waar uiteindelijk talloze broden en andere lekkernijen van gebakken worden. Via die weg ken ik Bastiaan en zijn vader Henk ook al een aantal jaren en hadden we over en weer regelmatig contact over hetgeen wat wij zo mooi vinden.
Helaas stopten door omstandigheden de maalwerkzaamheden in Wapenveld en toen Bastiaan mij onlangs vroeg of ik iets voor maalderij Bökkers wou gaan doen hoefde ik eigenlijk ook geen seconde na te denken!
Ik kijk er enorm naar uit om een bescheiden bijdrage te mogen leveren aan het familiebedrijf wat al sinds 1789 diverse generaties molenaars heeft voortgebracht.
Bökkers is een bekende naam in de molenwereld en het maakt mij trots daar vanaf heden onderdeel van te mogen zijn. Daarnaast spreekt de ambachtelijke en nostalgische sfeer die in de molen en bakkerij hangt mij enorm aan. Waar vindt je dit tegenwoordig nog?!
Jullie zullen mij vooral vinden in de molen waar ik mij bezig ga houden met diverse molen gerelateerde werkzaamheden.
Graag tot ziens op de Bökkers mölle!’

 

Zaterdag 13 en zondag 14 mei 2023 Nationale Molendag
Ook de Bökkers Mölle doet mee aan Nationale Molendag 2023. Honderden wind- en watermolens in heel Nederland openen hun deuren om bezoek te ontvangen.

 

Openingstijden Bökkers Mölle
Zaterdag 13 mei  12.00 – 18.00 uur
Zondag 14 mei  11.00 – 18.00 uur
De entree bevindt zich in de bakkerijwinkel. Bij ingang naar de molen liggen er informatiebrochures waarin per zolder uitgelegd wordt welke werkzaamheden en activiteiten er plaats vinden en wie weet kom je de molenaar ook nog tegen!
Vanaf woensdag 17 mei is de molen gelijktijdig met de openingstijden van de bakkerijwinkel en brasserie vrij toegankelijk voor bezoek.
Middels onlangs geplaatste trappen en balustrades kan bezoek zelfstandig en veilig de molen in.

 

maandag & dinsdag gesloten
dinsdag t/m zaterdag 09.00 – 18.00 uur
zondag 11.00 – 18.00 uur

 

November 2022
Een stukje Strunk Mölle geschiedenis
We hebben wel eens eerder mooie vondsten in de molen gevonden. En Bastiaan is onlangs weer een inscriptie tegen gekomen!
De molen en het pand zitten vol verrassingen! Op aanzienlijke hoogte (net onder de dakrand) in het pakhuis staat in de muur gekrast:
H.J. Strunk 
    1867
H.W. Strunk
    1867
Met links en rechtsonder op de muur nog een aantal berekeningen met potlood vastgelegd.
De (nu Bökkers mölle) molen werd in 1853 gekocht door Gerrit Jan Strunk (geb. 1804 te Olst) en zijn vrouw Derkje Overweg (geb. 1813 te Olst) voor 4.000 gulden. In 1866 werden molen en pakhuis getroffen door brand. Toenmalig eigenaar Strunk liet het bedrijf herinrichten als stoomolieslagerij. De achtkanten stenen onderbouw, die de brand had overleefd, werd voorzien van een dakje en er werden een machine/ketelhuis met fabrieksschoorsteen en een grote opslagloods bijgebouwd.

 

Van 1867 naar….. 2022
Ruim anderhalve eeuw, moleneigenaar wissels en generaties verder is de jongste Bökkers telg Rinus, al druk in de leer: jong geleerd is ..!

 

Juni 2022
Rabo ClubSupport Salland
Wij doen als stichting mee met Rabo Clubsupport 2022.

 

Rabobank gelooft in de kracht van clubs, stichtingen en verenigingen. Ze maken de leden, buurt en de lokale samenleving sterker. Tijdens Rabo ClubSupport kunnen onze leden hun stem uitbrengen op de vereniging(en) of stichting(en) die zij een warm hart toedragen. Deze stemmen zijn geld waard. Hoe meer stemmen er op een vereniging of stichting uitgebracht worden, des te meer geld deze vereniging of stichting ontvangt. 
Meer informatie over Rabo Clubsupport lees je hier.

Dus, heb je een Raborekening of ken je iemand met een Raborekening? Het duurt nog even, maar dan kan je van 5 september t/m 27 september 2022 op ons stemmen! We zullen je tijdig informeren hoe je je stem kan uitbrengen.

 

Mei 2022
Update renovatie en (ver)bouw
In de afgelopen periode hebben we een aannemer gevonden welke de werkzaamheden (de publieke toegankelijkheid in de molen vergroten) zou gaan uitvoeren. Toch moeten we de planning mbt deze werkzaamheden aanpassen. Recent ontvingen we het bericht dat de aannemer ernstig ziek is. Een vreselijk verdrietig bericht. We wensen hem dan ook alle goeds en sterkte toe.  Het spreekt voor zich dat de werkzaamheden hierdoor naar achteren worden verplaatst.
Schilderwerk en vervangen staart molen
Het afgelopen najaar is de staart vervangen en is al het houtwerk van de molen schoongemaakt en in de grondverf gezet. Zoals gepland wordt de molen momenteel helemaal in de hoofdlak opgeschilderd door schildersbedrijf Wolters. De gerenoveerde baard van de molen is teruggeplaatst. Naar verwachting zijn de schilder- en onderhoudswerkzaamheden medio juni ’22 afgerond en straalt de Bökkers Mölle je weer prachtig tegemoet!

Bastiaan, op grootste hoogte, heeft de gerenoveerde baard terug gehangen!

De Bökkers Mölle weer strak in de lak met baard

 

Oktober 2021
Update renovatie

De eigenaar van de molen, Stichting IJssellandschap, gaat dit jaar starten met het renoveren van de molen. Het houtwerk van de molen gaat geschilderd worden en de huidige staart wordt vervangen voor een ‘nieuwe’ Sallandse eiken staart uit de bossen van Stichting IJssellandschap.
Dinsdag 28 september was het dan zover! De oude staart is er afgetakeld en de nieuwe staart is er opgetakeld. De komende 4/5 weken zullen de wieken van de molen niet draaien om zo de molenmakers en schilders de ruimte te geven om de restauratie en schilderwerkzaamheden goed en veilig te kunnen uitvoeren. Betekent dat geen meel? Gelukkig, de molen heeft een elektromotor welke de maalproductie tijdelijk overneemt, maar zodra het weer kan zal de molen weer draaien op de wind!

De oude staart wordt er af getakeld

 

Start restauratie Bökkers Mölle in de media
RTV Oost (film)
De Stentor (film)

 

De Bökkers Mölle in het nieuws:
De Bökkers Mölle was de afgelopen maanden vaker in het nieuws:

 

September 2021 – Koninklijk bezoek
Op dinsdag 14 september waren koning Willem-Alexander en koningin Maxima in oa. de gemeente Olst-Wijhe op bezoek, wat in het thema stond van samenwerking. Molenaar Bastiaan was uitgenodigd om tijdens het bezoek over onder andere de liefde voor streekproducten en samenwerking te vertellen.
Een eervolle uitnodiging en erkenning voor zijn (lokaal) ondernemerschap. Uiteraard had Bastiaan verschillende bakkerij lekkernijen meegenomen, welke de Koninklijke leden en hofhouding goed smaakten!
Dus (nog) geen officieel hofleverancier, maar wel een Koninklijke goedkeuring voor oa. de gevulde koek!
De Stentor schreef een verslag over de Koninklijke dag in Salland.

 

Juli 2021- Zomer in Overijssel
RTV Oost was 21 juli op bezoek bij de molen voor het programma Zomer in Overijssel. De uitzending gewijd aan de molen kan je hier terugkijken.

 

Juni 2021 – De Bakfiets
TV-kok Rudolph van 24Kitchen is bij de Bökkers Mölle geweest voor tv opnames van zijn programma De Bakfiets.
Maandag 20 september en donderdag 23 september om 15.00 en 17.00 uur werd het uitgezonden, helaas is deze uitzending 7 dagen na dato niet meer terug te kijken.
De Stentor schreef een artikel over het bezoek van TV-kok Rudolph aan de Bökkers Mölle, de link is hier te vinden.

 

December 2020
Bökkers Mölle in de schijnwerpers
Misschien is het je al opgevallen, de Bökkers Mölle staat sinds 4 december ’s avonds weer in de schijnwerpers!
Rondom de molen zat een verouderde infrastructuur aan bekabeling en schijnwerpers. De bekabeling is waar nodig gerepareerd en de schijnwerpers zijn voorzien van nieuwe armaturen. Dit alles is vakkundig uitgevoerd door lokaal installatietechniekbedrijf Spekschate Olst BV.
Mede dankzij onze Vrienden staat de Bökkers Mölle er in het donker weer prachtig bij!

 

Verrassing achter een contactdoos
Tijdens de installatiewerkzaamheden kwam er achter een contactdoos nog iets bijzonders tevoorschijn! Een, op de dag af, 80 jaar geleden geplaatst opschrift op een van de balken. Dit wilden we je natuurlijk niet onthouden.
De ontdekking heeft een extra feestelijk tintje, 4 december is de verjaardag van Henk Bökkers (de vader van Bastiaan).

4 dec 1940
F. Th. G. Bökkers (tweelingbroer van Henk)
H.E.A. Bökkers (Henk)
Zonen van J.F.A. Bökkers

Net buiten de foto staan de namen van de andere kinderen van opa J.F.A. en oma Bökkers.

 

November 2020
Update verbouwing
Zoals we in juli jl. hebben gedeeld stond er een verbouwing voor de deur van de molen (het plaatsen van drie trappen van begane grond tot bovenste zolder in de molen, inclusief balustrades) om zo de molen beter toegankelijk te maken voor het publiek. Mocht je de molen de afgelopen periode bezocht hebben dan zal je het waarschijnlijk al opgevallen zijn, deze trappen zijn nog niet geplaatst. Dit ivm privé omstandigheden van het molenaarsechtpaar. Zodra de omstandigheden het toelaten zal de verbouwing aanvangen.

 

Juli 2020
Verbouwing

We hebben verbouwnieuws!

Het bestuur van Stichting Erfgoed Bökkers Mölle vergadert periodiek om ideeën en plannen voor de molen en haar toekomst uit te werken. Ons doel is het behouden van het erfgoed voor volgende generaties alsmede om mogelijkheden te creëren om de molen op een positieve wijze uit te dragen en onder de aandacht te brengen bij een zo breed mogelijk publiek.
Door de financiële bijdrage van onze Vrienden zijn we dan ook heel erg trots dat we, na goed overleg met moleneigenaar Stichting IJssellandschap en gebruiker Maalderij Bökkers, een eerste concreet plan hebben wat de komende maanden al ten uitvoering wordt gebracht; Dit betreft het publieksvriendelijk toegankelijk maken van de molen door het plaatsen van drie trappen van begane grond tot bovenste zolder in de molen, inclusief balustrades.
Zodat iedereen dit mooie, bijzondere monument én het molenaarsvak, door Bastiaan en Henk Bökkers, van dichtbij en toch op veilige afstand kan bekijken. Hierdoor is de molen tijdens openingsuren van de bakkerij te allen tijde en zonder begeleiding toegankelijk voor toeristen, geïnteresseerden, bezoekers van de winkel, etc.
Op dit moment worden de uitvoeringsplannen uitgewerkt en de aannemer zal hopelijk binnenkort beginnen met de verbouwingswerkzaamheden.
We houden je uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.
Zou je het behoud van de molen en haar erfgoed ook graag financieel willen ondersteunen? Meld je dan hier aan als Vriend van de Bökkers Mölle!

 

Maart 2020
Ivm de overheidsmaatregelen mbt het coronavirus is de molen tot nader bericht gesloten voor bezoek en bezichtiging.
De winkel en bakkerij van Maalderij De Bökkers Mölle blijven, met aangepaste openingsstijden, geopend:
Woensdag t/m zaterdag 09.00 – 16.00 uur
Zondag 11.00 – 16.00 uur
Eerste en Tweede Paasdag gesloten (zondag 12 en maandag 13 april 2020)
Blijf gezond!

 

Januari 2020
Inmiddels zijn we alweer even onderweg in het nieuwe jaar. Het bestuur van Stichting Erfgoed Bökkers Mölle heeft haar eerste vergadering van het jaar gehad en diverse plannen voor het komende jaar besproken.
Sinds de oprichting 10 mei ’19 hebben al ruim 120 Vrienden zich aangemeld als Vriend van de Molen. Daar zijn we hartstikke trots op!
Voor het komende jaar heeft de stichting de volgende doelen gesteld:
~ Aantal Vrienden uitbreiden
~ Bezoekersfaciliteiten uitbreiden (extra trap, bezoekersruimte, buitenverlichting -stralers om molen te belichten-)
~ Eerste zaterdag van de maand rondleidingen door vrijwilligers (naast de rondleidingen door de molenaar en zijn vrouw)
(Wil je een rondleiding door de molenaar? Dat kan ook, klik hier).
Daarnaast zijn er een aantal evenementen in het vooruitzicht. Ook daar zal de stichting invulling aangeven. Noteer ze vast in je agenda:
~ 9 & 10 mei Open Molendag 2020
~ 10 mei 1-jarig bestaan van Stichting Erfgoed Bökkers Mölle
~ 12 & 13 september Open monumenten (molen) dag

 

1 januari 2020
Namens het bestuur van Stichting Erfgoed Bökkers Mölle een heel gelukkig nieuwjaar in goede gezondheid!
De Bökkers Mölle is i.v.m. vakantie t/m 10 januari 2020 gesloten.

Vanaf zaterdag 11 januari zijn de deuren van de mölle weer geopend en bent u weer van harte welkom.

 

Maandag 30 en dinsdag 31 december 2019 – Oliebollenfeest Bökkers Mölle
We tellen de dagen al weer af naar een nieuw jaar! Maar niet voordat we heerlijke oliebollen hebben gehaald bij de Bökkers Mölle!
Maandag 30 en dinsdag 31 december tussen 9.00 – 17.00 uur worden er weer oliebollen gebakken, welke zo vers uit de pan, in de zak mee naar huis gaan.
Voor onze Vrienden ligt er een zak met 5 verse oliebollen klaar, neem je je afhaalbewijs mee?

 

Ben je nog geen Vriend maar zou je dat willen worden? Welkom!
Meld je hier aan als Vriend of kom 30 of 31 december naar de oliebollentent, meld je aan als Vriend en dan ligt er ook voor jou een zak met 5 verse heerlijke oliebollen klaar!
Door Vriend te worden steun je met een jaarlijkse donatie van 50 euro het Rijksmonument de Bökkers Mölle. Om nu, maar ook in de toekomst de functie van dit prachtige monument te behouden. De middelen worden ingezet voor onderhoud, exploitatie, maar ook voor openstelling en educatieve doelen.

Zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019 – Openingsfeest en Open molendagen